Quantcast
Channel: Viihde
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13

Uusin Star Wars -kohu paljastaa kuinka ihmisten kokemuksia mitätöidään

$
0
0

Eilen Yle uutisoi, että Star Wars -elokuvan saama murskakritiikki somessa oli venäläisten trollausta - The Last Jedi -elokuvan arvostelijat eivät olleetkaan faneja

Uutisen mukaan Venäläiset hakkerit olisivat vastuussa elokuvan herättämästä huonosta pöhinästä.

Ronald Reaganilla oli kylmän sodan aikana Tähtiensota-projekti, mikä epäonnistui. Nyt oli Venäläisten vuoro yrittää, ja se meni sentään vähän paremmin.

Tämä vitsi on varastettu Youtube-videosta, mutta en muista mistä. Olen katsonut liian paljon Tähtiensota-fanien faniteoriaa ja elokuva-arvosteluja youtubessa. Minulla ei ole mitään syytä vihata uusinta elokuvaa, mutta voin kaiken näkemäni, lukemani ja kuulemani perusteella vakuuttaa, että Ylen uutisen antama kuva on täysin virheellinen. Menisin jopa niin pitkälle, että kutsuisin sitä "valeuutiseksi", mitä en mielelläni tekisi, sillä arvostan Ylen tekemää työtä suuresti. Juuri siitä syystä olen myös suuresti pettynyt.

Uutisen lähteenä olevaa tutkimusta tarkemmin lukemalla selviää, että kun rajataan joukosta botit - joista rajataan venäläistä alkuperää olevat botit - jää jäljelle hyvin pieni vähemmistö, josta on vaikea sanoa, kuinka monen motiivit ovat poliittisia - ja ketkä vain eivät oikeasti tykänneet elokuvasta tai ohjaaja Rian Johnsonin twiiteistä, joissa toistuvasti ylenkatsotaan ja haukutaan niitä faneja, jotka eivät ole pitäneet elokuvasta.

Uutisen vakuuttavasta sävystä huolimatta ei fanikulttuuriin perehtyneelle jää mitään epäilyksiä siitä, etteikö Last Jedi -elokuvan arvostelijoista olisi valtaosa ollut lihaa ja verta - siis juurikin elokuvaan pettyneitä faneja, todellisia ihmisiä. Ylen otsikko kuitenkin väittää kahteen kertaan päinvastaista:

1.) "...elokuvan murskakritiikki somessa oli venäläisten trollausta"

2.) "...elokuvan arvostelijat eivät olleetkaan faneja"

 

Toisto on tietenkin tehokas keino, jos halutaan vahvistaa narratiivejä, mutta kyse on juurikin narratiivista. Tässä tapauksessa se perustuu elokuvastudion sitkeään yritykseen torjua se seikka, että jotkut eivät yksinkertaisesti tykänneet elokuvasta.

Tutkimuksen tiivistelmässä asia kierretään ovelasti ilmauksella "A number of these users appear to be Russian trolls."

Tiivistelmästä (sekä Ylen uutisesta) juuri tämä luku puuttuu, koska se on häviävän pieni.

Juha Leinvaara on blogissaan Paholaisen asianajaja: Star-Wars-ja-bottiarmeijan-vastaisku analysoinut myös Ylen lähteenä käyttämää tutkimusta ja havainnut sen monella tapaa puutteeliseksi. Vielä pahempaa on kuitenkin se tapa, millä tutkimuksen tulokset on vääristetty vahvistamaan tuttuja narratiiveja, eli venäjän vaikuttamisyrityksiä ja fanien toksisuutta. Tutkimuksessa ei ole selvitetty fanikunnan reaktioita itse elokuvaa kohtaan arvosteluissa ja tykkäyksissä, vaan siinä tutkitaan ainoastaan yhtä Twitter-tiliä. Sen perusteella ei voi väittää mitään itse katselukokemuksesta, vaikka Yle antaa juuri tällaisen kuvan.

Jos Youtubessa kirjoittaa "last Jedi", tulee hakutuloksiin ensin elokuvan trailereita. Pian sen jälkeen tulee ensimmäinen fanivideo, jonka nimi on Everything Wrong With Star Wars: The Last Jedi.

Videolla esitetään yli sata erillistä moitetta uutta Star Wars -elokuvaa kohtaan. Katselukertoja on 3,5 miljoonaa. 83 tuhatta tykkäystä, mutta vain 4,5 tuhatta alapeukkua. Video on enemmän koominen kuin toksinen, mutta sen suosio aika kiistatta todistaa, ettei ajatus fanien kokemasta pettymyksestä ole tyhjästä temmattu.

Haluan nyt kiinnittää huomiota erityisesti siihen kulttuurieliitin ja tavallisen kansan väliseen kommunikaatiokatkokseen, jonka äärellä valtamedia vahvistaa sellaisia narratiiveja, että syyt ovat aina vain toisessa osapuolessa. Ylen toimittaja on kopioinut juttunsa suoraan ulkomaisista lähteistä, perehtymättä ollenkaan fanien kokemuksiin, tai tarkistamatta tietoja paikoista, joista ne olisi helppo tarkistaa.

Oheen olen liittänyt kuvankaappauksen Rotten Tomatoes -sivustolta, jossa näkyy hyvin kahden ryhmän välinen erimielisyys. Kriitikot tykkäsivät, mutta tavalliset katsojat eivät. 91% VS 45% - ero on huomattava. Syitä pitäisi etsiä jostakin muualta kuin Venäjältä, ellei oleteta, että Rian Johnsonin Twitter-tilin lisäksi venäläiset botit ovat väärentäneet myös Rotten Tomates -sivuston 200.000 yleisöarvostelua. Ylen uutisen mukaan murskakritiikki oli venäläisten trollausta. Melkoinen vaikutusvalta Venäjällä tämän perusteella olisi, kun ovat lahjoneet tai aivopesseet Youtubessa kymmeniä ellei satoja tubettajia, jotka ovat jo vuosikausia analysoineet elokuvia, sekä miljoonia tilejä, joiden kautta ovat peukuttaneet videoita, joilla elokuvaa arvostellaan.

Jännittävintä koko jupakassa on mielestäni se, miten todelliset syyt (ainakaan suurimmat) elokuvan vihaamiseen eivät uskoakseni löydy elokuvasta, vaan sitä ennen ja sen jälkeen tapahtuneesta lokakampanjoinnista, josta tämä uusin kohu on taas yksi esimerkki. Rian Jonson ja Disney ovat suhtautuneet fanien pienimpäänkin kritiikkiin niin happamasti, että monet ihmiset ovat alkaneet epäillä, ettei Star Wars -saaga ole hyvissä käsissä. Elokuvien oikeuksista vastaavat ihmiset ovat toistuvasti agressiivisiä ja ylimielisiä tavallisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat joskus vuosikymmeniä fanittaneet Tähtiesota-saagaa, mutta saavat sitten kuulla olevansa rasisteja tai idiootteja, koska ovat eri mieltä.

Ja nyt he ovat sitten saaneet lukea uutisista, että he ovat botteja - tai venäjän agentteja - tai ettei heitä oikeasti ole olemassakaan!

Seurasin fanien reaktioita hyvin tarkasti elokuvan ilmestyessä ja kävin itsekin nopeasti katsomassa elokuvan, jotta voisin lukea arvosteluja, joissa on juonipaljastuksia. Elokuvan negatiiviset kritiikit eivät syntyneet useinkaan vielä ensi-illassa, tai ensimmäisenä viikonloppuna, mutta pienimmätkin ongelmat elokuvassa haluttiin kaivaa esiin sen jälkeen, kun studio oli näyttänyt useita kertoja keskisormea faneille. Mediassa heräsi rajuja puheita muun muassa juuri toksisuudesta, jotka perustuivat muutamien ääliöiden ylilyönteihin, mutta niiden avulla pian luotiin narratiivi, jossa kaikki kritiikkiä esittävät ihmiset olivat alt-right-oikeistoa, sovinisteja tai nationalisteja. Tämä narratiivi on lukuisista todisteluyrityksistä huolimatta yhä elossa, vaikka todisteet on joka kerta otettu yksittäistapauksesta tai ne perustuvat pieniin otoksiin.

Narratiivi elää, koska toimittajat eivät tee taustatyötä ja haastattele oikeita ihmisiä, vaan aina pelkästään julkisuuden henkilöitä, kuten ohjaajia, näyttelijöitä tai akateemisia kriitikkoja.

 

MIKSI STAR WARS -FANIT OVAT NIIN RAIVOISSAAN?

 

Aivan aluksi haluan kohdistaa huomion faneihin. Nähdäkseni negatiivisessa reaktiossa on taustalla kysymys eräänlaisesta kulttuurisesta omimisesta, jota Disney on harjoittanut, kun se osti miljardeilla dollareilla Star Wars -universumin oikeudet George Lucasilta. Lucas oli jo itse saanut kuulla valtavaa kritiikkiä jokaisesta myöhemmästä elokuvastaan alkuperäisen trilogian jälkeen, mutta ehkä Disneyn päättävät henkilöt uskoivat, että he voivat paremmin hallita fanikuntaa, jonka odotukset jokaiselle uudelle elokuvalle ovat kohtuuttoman suuret. Saagan uusi omistaja on tämän jälkeen hyvin ankarasti ohjaillut sitä, mihin fanit saavat uskoa ja mistä he saavat tykätä. Fanit on ikään kuin Disneyn toimesta ajettu pois omalta reviiriltään ja pakotettu ahtaaseen karsinaan, eräänlaiseen reservaattiin. Sen jälkeen heiltä anastettuja symboleja, henkilöhahmoja ja tarinaelementtejä on muunneltu paitsi rahanteon välineiksi, myös paremman väen eettisen paremmuuden toitotustorveksi.

Tähtiensota-elokuvien parissa kasvaneet nörtit pitävät alkuperäistä saagaa kulttuurisena omaisuutenaan. Se on heille tärkeä mytologia. Se on taru. Se on pyhä. Ja sitten tulee jättimäinen korporaatio, joka taloudellisin perustein määrää, mikä kuuluu kaanoniin ja mikä ei. Disney on aiemmin muun muassa kieltänyt, että tietyt pelit ja kirjat olisivat oikeita Star Wars -tuotteita, koska ne eivät tuota heille rahaa. Korporaatio tahtoo siis pyyhkiä tyhjäksi monia faneille tärkeitä tarinoita: se määrittää uusiksi mytologiaa samalla tavoin kuin Suomeen saapuessaan kristinusko muokkasi vanhoja pakanamyytejä ja kalevalaisia taruja uuteen uskoon - siis kirjaimellisesti uuteen uskoon, jonka uudet vallanpitäjät iskostivan kepillä ja miekalla tyhmänä pitämäänsä kansaan.

Virallisesta Star Wars -perinnöstä käytetään nimitystä "kaanon", mikä on teologinen termi. Ei ole sattumaa, että uskonnolliset termit toistuvat, sillä ne ovat syvälle juurtuneita aihepiiriin. Tähtiensodassa on kysymys miltei uskonnosta. Siinä on kyse identiteetistä. Siinä on nyt kyse myös narratiiveista sorron välineenä, kun alkuperäisväestön mielipiteet mitätöidään.

Last Jedin vastaanotto ei olisi ollut niin jyrkkä, ellei samaan aikaan mediassa olisi niin aggressiivisesti riemuittu siitä, kuinka uudet paremmat ajatukset uudelleenkouluttavat katsojia samalla, kun ne murskaavat alkuperäisten fanien (saagan alkuperäisväestön) odotuksia.

Kyse ei suinkaan ole vain feminismistä, vaikka se on nostettu esiin, kun on syytetty faneja toksisuudesta. Feminismi on vain tekosyy. Eivät nörttimiehet siitä hätkähdä, jos pääosassa on vahva nainen. Alien-elokuva ja Terminator-elokuvat todistavat, ettei naispääosa haittaa. Kaikki monet puhdistus-operaatiot elokuvan ympärillä, joilla nöyryytetään ja uudelleenkoulutetaan faneja tuntuvat imperialistiselta assimilaatiolta. Disneyn toiminta koetaan ulkopuolisen sivilisaation suorittamaksi pyhäinhäväistykseksi. Studio on ison rahan avulla ominut kulttuurin itselleen ja tekee sillä mitä lystää.

Ja kaiken lisäksi usein juuri me nykyajan akateemiset vasemmistolaiset olemme asettautuneet suuren korporaation puolelle, riemuiten siitä, kun korporaatio vaientaa mistään ymmärtämättömän, ikuisia Turhapuroja ja Kummeleita rakastavan kansan. Katsojien ruikutuksen tilalle studiopomot sitten pitkälti tiedostamattoman prosessin päätteeksi kehittelevät tekosyitä kritiikin kuuntelemiselle. Heidän tulkintansa tarkoitus on luonnollisesti mielistellä omaa egoa, kun he ovat luoneet täydellisen tuotteen - vaikka jopa sen eettiset ominaisuudet ovat laskelmoitua kaupallisuutta.

Todellisen maailman tarinassa Disney näyttäytyy pahana imperiumina. Käytännössä se toimii kuin paha imperiumi. Fanien omasta näkökulmasta katsottuna kaikki yritykset vaikeuttaa studion työtä tai ylittää uutiskynnys on kapinallisuutta. Siksi fanit juhlivat, jos joku tekee botin, joka häiriköi ohjaajan twitter-tiliä. Myös tutkimuksen perusteella suurin osa häirinnästä tuli jostain muualta kuin Venäjältä. Ja myöskin Venäjällä asuu miljoonia siviilejä, jotka ovat elokuvan nähneet, ja joilla on muita kuin poliittisia syitä klikata sille huono arvosana. Ohjaajan ja tuottajan näkökulmasta kaikki negatiivisuus tietenkin on terrorismia ja rasismia, mitä milloinkin. Heillä on valta esittää oma narratiivinsa.

Ylen toimittaja, joka tekee jutun elokuvan osakseen saamasta häirinnästä, on tietenkn täysin tietämätön kaikesta tästä. Hän kuuntelee pahan imperiumin narratiivia ja esittää kansan kokeman ahdinnon vain muutaman droidin sekä vanhan hassun sedän ja aivopestyn nuoren pojan yrityksenä kuljettaa litteällä avaruusaluksella ja salakujettajan avustuksela viesti kapinallisille, joka sisältää keinon räjäyttää pahan imperiumin Kuolemantäh... eikun siis venäläiset!

 

Jos sinua epäilyttää, että kaikki tämä on minun omaa bullshittiä ja kuvitelmaa, pyydän katsomaan, mikä on fanien reaktio videoihin, joissa reagoidaan eiliseen tutkimukseen.

IGN erehtyi esittämään uutisen samalla tavoin kuin Yle. Reaktiot Youtubessa ovat murskaavia, tällä hetkellä 88 positiivista, 397 negatiivista reaktiota:

Youtube / IGN: Russian Trolls "Weaponized" The Last Jedi

Suosituin kommentti, jolla on 2008 tykkäystä: "I didn't know i was a russian troll till today. Thanks ign."

Tubettaja nimeltään abbabend on puolestaan suhtautunut uutiseen kriittisesti. Hänen videollaan on murskaavat 921 yläpeukkua, mutta vain 3 alapeukkua.

Youtube / abbabend: Unethical Bots

Sanoisin, että kyseessä on melkoinen "murskakritiikki" uutisen todenperäisyydelle.

 

Jos asia vielä tämänkin jälkeen ihmetyttää, kysy omalta lapseltasi tai keneltä tahansa, joka tosissaan fanittaa Star Wars -elokuvia. Vaikka hän pitäisi Last Jedi -elokuvasta (kuten minä), hän vahvistaa sen, että tutkimus ja siitä tehdyt uutiset ovat hölynpölyä. Miljoonat fanit aidosti kokevat, että heitä on moninkertaisesti loukattu. The Last Jedi on vain jäävuoren huippu.

Juuri tavallisten ihmisten kokemusten mitätöiminen auttoi Trumpia voittamaan vaalit. Media luottaa mielipteessä ennemmin 300 kriitikon mielipiteeseen ja sivuuttaa 200.000 katsojaa, siinä ohessa samalla vahvistaen vallanpitäjien, eli jättimäisen korporaation narratiivia. "Elokuvassa ei ollut mitään vikaa - ihmiset vain ovat tyhmiä tai toksisia." Juuri tällaiset tapaukset synnyttävät ihmisille uskoa siihen, että fake news on totisinsa todellisuutta. Fake news on sitä, ettei ihmisten omaa kokemusta ole kuultu.

Sikäli kuin Venäläiset trollit ovat paikalla, heidän työnsä on naurettavan helppoa. Länsimainen kulttuurieliitti käytännössä tekee itse kaiken pohjatyön ihmisryhmien välisen eripuran vahvistamiseksi.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 13

Latest Images

Trending Articles